03 april 2005

Internet en veiligheid; zin en onzin

Er is de laatste tijd weer redelijk wat geschreven over Internet en de veiligheid daarvan. De verantwoordelijkheid van ISP's krijgt op dit moment de meeste aandacht. In al die discussies wordt volgens mij het belangrijkste vergeten. Het Internet wordt steeds meer onze nieuwe maatschappij met vrijwel alle aspecten daarvan. We noemden het vroeger ook wel de virtuele wereld en daarbij horen nu eenmaal ook de minder plezierige dingetjes van de niet virtuele wereld. Anders hadden we het wel met z'n allen het aardse paradijs genoemd ;-).

De veiligheid op het Internet moeten dus met de gewone maatschappij vergeleken worden. Als ik gewoon alleen maar thuis blijf zitten, met de deuren op slot kan me weinig gebeuren. In de Internet wereld heet dit stand-alone. Als je buiten loopt en een straat over wilt steken, dan is er in principe ook een veiligheidsissue. Daar gebeuren wel eens ongelukken mee en soms is naast degene die het veroorzaakt ook bv de gemeente hiervoor aanspreekbaar. In onze maatschappij loop je nu eenmaal gevaar net zo als op het Internet. In onze maatschappij zijn er kindervriendelijke wijken, met zo veel hoge drempels dat ze eigenlijk ontoegankelijk zijn voor snelle en verlaagde bakken. Als het goed is zijn er ook gebieden waar je wel met snelheidsmonsters kan komen. Zo ook op het Internet. Je kan het Internet benaderen via ISP's die er voor zorgen dat je behoorlijk veilig en zonder risico voor ongewenst bloot virtueel kan leven en er zijn ISP's die zich puur richten op snelheid. Ik moet wel toegeven dat de keuze vrijheid zich nu nog beperkt tot het al dan niet betaald aan kunnen zetten van de verschillende veiligheidsdiensten, maar dat doet aan het principe niet af.

Wat wel moet gebeuren is dat gebruikers van de virtuele maatschappij zich realiseren dat er risico's zijn en dat ze een keus hebben hoe hiermee om te gaan.
consumenten organisaties en ook ISP's hebben een rol hierin. Als gevolg hiervan zal de verscheidenheid in ISP's en veiligheidsdiensten vanzelf toenemen, want dat is de tucht van de markt.

Conclusie:
Veiligheid op het Internet is goed te vergelijken met veiligheid in de maatschappij. Naast degene die de onveiligheid veroorzaakt, kan je soms een ook een ander daarop aanspreken. Maar je moet altijd zelf ook goed opletten en je eigen verantwoordelijkheid nemen en keuzes maken.

En wellicht heb ik vroeger wel te veel SF gelezen ;-)

Geen opmerkingen: